Бягство от остров “Самота”

Хасака е провинция в северна Сирия, която граничи с Турция на север, Ирак на изток и провинция Рака на юг и запад. В района кюрдската идентичност и култура са широко разпространени. От там започва и историята на една жена, която е принудена да напусне родната си земя и да премине през пътя на бежанците до България с надеждата да намери безопасност и закрила.

Тя ни потърси за помощ, защото чула от приятелка за предлаганата от нас помощ на жени бежанки. Разказа ни за тежкия си живот в Сирия, където е израстнала в бедно семейство. Спомените от детството са свързани с работа на полето, защото да помогне с прехраната на семейството си.

До момент, в който губи семейството си и остава сама. Тръгва по пътя на бежанка и тежката история на живота й продължава. Стига до България, В страната ни тя се сблъсква с нови предизвикателства, езикова бариера, културни различия и социални проблеми. Но с голямата сила на волята, търси своето щастие. Среща любовта и обещания за по-добър живот, които един мъж й обещава. Получава ги, когато през февруари 2023 година получава и най-съкровения дар, става майка. За съжаление, понася нов удар от съдбата, когато бащата на детето ги изоставя след раждането и трябва да отглежда рожбата си сама.

Дните, месеците и годините минавали в усилия, упоритост и отдаденост. Но, въпреки тежката работа и лишенията, тя търси щастието и бягство от остров “Самота”. При срещата с екипа ни от социален работник и културен медиатор ги намира. Те я успокояват и окуражават, защото получава разбирането от което се нуждае. Разбира за перспективата, която може да има за по-добро бъдеще за нея и малкото момиченце в ръцете й.

“Искам да помогна на дъщеря си да не минава по моя път и да има по-добър живот.”

Тръгва си с усмивка, защото вече не е сама.

P.S. Срещите ни с нея продължават, уговорени са следващи срещи за записване при личен лекар, а детето на педиатър. Предстоят и социални консултации, свързани с насочване на курсове по български език, професионално развитие и кариера.

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn