Предизвикателства – оказването на квалифицирана медицинска грижа

Хората, които идват в нашия офис ежедневно, произхождат от страни, в които се водят военни действия, а дългият път на бежанците преминава през редица държави и е изпълнен с опасности и премеждия. Много от тези хора страдат от различни видове хронични заболявания и тежки здравосовни състояния и когато пристигнат в България първото нещо, от което имат нужда, е квалифицирана медицинска грижа.

Колапсът на здравната ни система е стар проблем за България и стои пред политиците и обществото ни от много време и ние се сблъскваме с него ежедневно и като българи и като хора, работещи с бежанци и мигранти. Личните лекари са презаляти от пациенти и това да поемат бежанец като нов пациент понякога е плашещо за тях поради незнанието на език, поради по-трудната организация, поради културните различия.

Това е само една малка част от всички предизвикателства, пред които са изправени бежанците и търсещите международна закрила. В изпълнение на дейностите по проект “Подкрепа за бъдеще” нашите социални работници и културни медиатори придружават хората, с които работим, до редица здравни заведения и институции и така трудностите им са сведени до минимум. От февруари 2022 година досега организацията ни е осъществила 195 придружавания на бенефициери до здравни институции и 413 социални консултации.

„Достъп до услуги със специален фокус върху НМ и НН“ е част от дейностите по проект „Подкрепа за бъдеще“, който се реализира с финансовата подкрепа на Норвежки финансов механизъм 2014-2021, програма „Вътрешни работи“.

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn