Финални щрихи по проект DEPART

Проблемът с участието на мигрантите в проектирането и прилагането на интеграционни политики е споделен сред много държави-членки на ЕС. DEPART предлага процес на укрепване, базиран на успешния опит, наречен екипи за самозастъпничество (ЕСЗ). Първият такъв екип бе създаден в Гърция от GFR като екип от бежанци, търсещи убежище и мигранти, които са активни членове на мигрантската общност и приемащото общество, подобрявайки уменията си чрез семинари и дискусии. ЕСЗ въплъщава самозащитата и самоорганизацията на общностите, свързани с местната социална структура. Те укрепват гласовете на мигрантите с цел да влияят на законодателите и предоставят обратна връзка от терена.

При изпълнението на проекта, основна цел бе да съберем група хора от различните мигрански и бежански общности и да създадем екип за самозастъпничество. В него се включиха представители от страни като Афганистан, Иран, Йемен, Кувейт, Сирия и Украйна. Проведохме редица срещи, на които идентифицирахме проблемите с интеграцията, с които се сблъскват бежанците и търсещите закрила, от момента на идването си в България. Заедно с представители на Столична Община – райони “Оборище” и “Витоша” активно търсихме решения на тези проблеми. Така, създадохме “Наръчник за екипи за самозастъпничество”, който да улесни, както работата на всеки новосъздаден ЕСЗ, така и да подобри механизмите на местно ниво.

Целият наръчник можете да прочетете тук.

А кратко видео за проект DEPART може да гледате тук

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn