Петото занимание „Всички сме замесени от едно тесто“ бе част от празника „СРЕЩА В ПАРКА“ по повод Световния ден на бежанеца

В събота, 16 юни, събитието за деца – бежанци и деца от местната общност под мотото „Всички сме замесени от едно тесто“, организирано от Съвет на жените бежанки в България, беше част от празника „СРЕЩА В ПАРКА“ по повод Световния ден на бежанеца, 20 юни.

В парк „Заимов“ в София се бяха събрали много хора, на всякакви възрасти, от различни страни и националности, за да се порадват на танци, музика и храни от Близкия Изток, да поработят заедно в ателиета за къна, за приготвяне на автентични арабски питки, бижута и сувенири. Имаше арт занимания за деца, игри, фотоизложба, VR прожекции. Основен организатор на празника бе Представителството в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Следобедният дъжд превърна шатрата, под която е помещаваше работилницата ни, в „дядовата ръкавичка“. Водещите на заниманието от „Хлебна къща София“ говориха с децата от България, Сирия и Ирак за приятелството, за което няма граници. Момичетата и момчетата рисуваха в брашно своите приятели или сцени на весели детски игри и разказаха на всички любими преживявания с другарите си. От тестото децата направиха и украсиха хлебни фигури, които отнесоха да изпекат в домовете си.

СНИМКИ

Образователните месения под мотото „Всички сме замесени от едно тесто“ се провеждат за втора поредна година с финансовата подкрепа на Представителството в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR Bulgaria) . Над 120 деца от България, Сирия, Ирак, Афганистан и Русия са участвали в заниманията в Хлебна къща София, които запознават и сближават различните култури и националности.

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn