“Подкрепа за образование на деца бежанци, учещи в български училища” е каузата на кариерния форум “Кариера с Кауза” 2016

Публикувано от admin на Вт., 05/12/2016 - 12:24
 
  “Кариера с Кауза” е единственият по рода си кариерен форум в България, който се организира всяка година и е посветен изцяло на професионалната реализация в сферата на гражданския сектор. От миналогодишното издание на форума, изложението се провежда с своя благотворителна кауза, за която се събират средства. Тазгодишното издание на “Кариера с Кауза” реши да подкрепи възможностите за равно образование на децата бежанци, живеещи и обучаващи се в България.
Процеса на адаптация и интеграция на бежанците в друга страна е един труден и продължителен процес, в който всяка една стъпка от особено значение. Справянето с езиковата бариера, намирането на работа, продължаването на образованието са едни от най-важните и трудни етапи в интеграционния процес за бежанците.
Сдружение "Съвет на жените бежанки" чрез своята социална, материална и консултанска дейност всекидневно се опитва да подпомага всяка една стъпка в процеса на интеграция и адаптация на бежанците. Една от най-важната и съществена част в интеграцията на семействата бежанци е образованието на техните децата. Именно децата са тези, които са най-адаптивни и научават най- бързо и лесно български език в семейството. Близките им обаче често пъти нямат възможност да им осигурят всички необходими пособия за пълноценното ежедневие на един ученик. Екипът на “Кариера с Кауза” и сдружение "Съвет на жените бежанки в България" се обръща към всички участници и симпатизанти на тазгодишния форум с призив да подкрепят равния достъп до образование за тези деца, чиито семейства са избрали те да учат и живеят в България.
 

Как можете да подкрепите образованието на децата бежанци

 
   Материална подкрепа
 
● Книги
 
Чрез дарения на книги за деца и юноши от български автори, които са подходящи четива лятната ваканция. Книгите могат да бъдат съобразени със списъците за задължителна литература от 1 до 12 клас, но това не е задължително условие да направите дарение. Ще се приемат всички книги на български език, подходящи за деца и юноши.
 
Физически дарения от фирми и работодатели
 
Ако сте управител на предприятие или голяма фирма или работите в такава, то бихте могли да подпомогнете чрез материална подкрепа (компютри, игри, учебни пособия и др.)
 
Финансова подкрепа
 
● Могат да се осъществяват на място на 14 май по време на форума-изложение на “Кариера с Кауза” в Софийския университет, както и по банков път:
 
Дарителска сметка “Съвет на жените бежанки в България”
Банка ДСК ЕАД
IBAN BG75STSA93000020753054 BIC STSABGSF
 
На 14-ти май, в рамките на форума-изложение на “Кариера с Кауза” 2016 в Софийския университет, ще можете да намерите щанда на “Съвета на жените бежанки в България”, където да направите своето материално (във вид на книги, пособия, техника) или финансово дарение, както и да се запознаете от първо лице с работата на сдружението и настоящата ситуация на деца бежанци в България.
Откриването на форума е точно в 11 ч., като в него ще вземат участие актьорът Ивайло Захариев, който ще сподели опита си с доброволчеството, представители на TimeHeroes – най-големият портал за доброволчество в България, Информационният портал за неправителствените организации (НПО) в България, както и екипът на Кариера с Кауза 2016 и екипът на сдружение "Съвет на жените бежанки в България'