СЖББ спечели проект, борещ се с насилието над жени

Публикувано от Dessi на Вт., 12/19/2019 - 15:58

На 25 ноември – Международния ден за борба с насилието над жени, Български фонд за жените и фондация BCause обявиха победителите в конкурса за финансиране на проекти, борещи се с насилието над жени. Проектът, с който СЖББ участва и спечели, получи финансиране в размер на 4 500лв.

В резултат на опита си в работата с жени бежанки през годините, СЖББ очерта редица уязвимости. Жените често са засегнати от проблеми налагани от традиционни социални роли. Съществува и липса на икономическа реализация, което води до социална изолация. Това поставя жените бежанки в зависимо положение от техните партньори. Случаите на домашно насилие не са рядкост в тези семейства. Проектът ще попълни една от основните нужди на жени и деца в ситуация на сексуално и свързано с пола насилие, а именно подсигуряване на средства за намиране и подсигуряване на подслон и предотвратяване на риск от бездомност. Проектът ще ни даде шанс да предоставим финансова подкрепа, под формата на заплащане на наем за жилище или настаняване в хостел, в един начален кризисен период.

Само през изминалата година, организацията ни е подпомогнала 5 случая на жени и 17 деца. Финансирането по този проект ще спомогне да продължим с превенцията на бездомност на жени и деца идващи в България от страни, зони на военни конфликти.
Конкурсът е финансиран от Международния женски клуб, Зигрид Раузинг Тръст (Sigrid Rausing Trust), Банка ДСК и индивидуални дарители.

За повече информация, последвайте линка: 

http://www.bcause.bg/grantmaking/news-grantmaking/530-rezultati-ot-konkurs-sreshtu-nasilieto-nad-zheni.html