Шестокласници говорят за бежанци и мигранти, толерантност и приемане на различията

Публикувано от admin на Вт., 12/05/2017 - 14:58

На 4 декември учениците от VI „а“ клас от 104-то ОУ „Захари Стоянов“ в град София с ръководител Янита Петрова имаха „Час на класа“ под мотото „Човекът и реалността“. Темата бе пречупена през призмата на бежанската тематика и готовността на обществото ни да приеме реалността, част от която са бежанците. Гости на децата бяха Хермина Емирян – Програмен мениджър на „Научи се да даряваш“ и Светлана Тодорова – експерт „Връзки с общeствеността“ в Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“. В дискусия децата разбраха каква е разликата между бежанци и мигранти, споделиха своя опит от срещи с бежанци, поговориха за това как да бъдат преодолени границите и стереотипите по отношение на хората с друга култура, религия и език. Всички се обединиха около идеята, че отвореният, любопитен за света ум не поставя прегради, а напротив – търси възможност за опознаване и пряко общуване, които са основата за разбирането и приемането на различията.

Тази среща е полезна с това, че поражда интерес у децата към „другите“ и ги кара да се замислят за истинските причини бежанците да са тук, в България. Много зареждащо е да общуваш с учениците и да усещаш, че у тях се събужда емпатия и чисто детско любопитство към живота, културата и традициите на бежанците.“ – сподели впечатленията си след посещението Светлана Тодорова.

Благодарим от сърце за споделения миг щастие и знание“ – това бяха думите, с които Янита Петрова и децата от VI „а“ клас изпратиха гостите си и си пожелаха следващи срещи.