Шанс за втори живот

Публикувано от admin на Вт., 08/06/2019 - 20:42

Четиригодишната Ая пристига с майка си и своите двама братя през лятото на 2016 г. В рамките на близо девет месеца те живеят в един от регистрационно-приемателните центрове към ДАБ в София.

Страната им на произход е Ирак, дестабилизирана от години насам. Към момента държавата не съумява да осигури безопасност, здравеопазване и социални грижи, в резултат на насилието, което поражда дълбока демографска криза за милиони хора.

След пристигането на семейството в България, става ясно, че Ая страда от сериозно и комплексно сърдечно заболяване, което до момента не е лекувано. Обикновено децата с подобна болест, Тетралогия на Фало, се нуждаят от сърдечна операция във възможно най-ранен етап, за да бъдат избегнати усложнения и да се запази шанса им за нормално развитие и живот.

В продължение на няколко месеца майката на Ая отказва извършването на операция в България. Тя се чувства уплашена и несигурна, вярва, че операцията в Западна Европа би била по-добър вариант, но по този начин, макар  и неволно, поставя в риск живота на детето си.

В началото на февруари, 2017 г., Еми, един от социалните медиатори на СЖББ, поема случая в свои ръце, и се свързва незабавно с Бърза помощ, защото открива детето в критично състояние.

След няколко седмици усилена комуникация, Еми успява да убеди майката в необходимостта от спешна животоспасяваща операция. Ая е включена в нужния за целта фонд за уязвими лица. Лекарските прогнози са далеч от оптимистични – заради късния етап на извършване на операция, шансът за успех се оказва едва 20%.

Към днешна дата обаче, малката Ая е преодоляла най-сериозното препятствие в живота си. Семейството устройва живота си в България на територията на София и продължава да бъде бенефициент по програмите на СЖББ.

Майката на Ая вярва, че детето ѝ живее втори живот. „Благодарна съм, нямаше да успея да премина през това изпитание без помощта на Еми.“, разказва тя.