Приятелството – тема на петата среща за деца от Ирак и Сирия по проект на СЖББ, финансиран от МОМ

Публикувано от admin на Вт., 05/22/2018 - 13:38

Петото по ред занимание за жени и деца, търсещи закрила, в рамките на проект на СЖББ, финансиран от Международната организация по миграция, се проведе на 22 май в Хлебна къща София. Групата включваше деца от Сирия и Ирак, настанени в РПЦ София – Враждебна от търсещи закрила у нас семейства, към които се присъединиха техните майки. Ally Bronson и Riley Pettit – студентки във Vanderbilt University,USA, които са доброволки в СЖББ от 21 май, също се включиха в групата с ентусиазъм.

Темата на заниманието бе приятелството. Децата говориха за своите най-добри другари, за нещата, които ги свързват, за значението на приятелството. Те месиха по двойки тесто за традиционен хляб и сътвориха интересни хлебни фигури. Докато чакаха изпичането, участниците рисуваха в брашно и споделиха за любимите си книги и литературни герои във връзка с наближаващия Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Готовите хлебни изделия те взеха със себе си, за да ги споделят по-късно със семействата си.

СНИМКИ

Срещата под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“ е част от проект на „Съвет на жените бежанки в България“ - „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“. Той е финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.