Опасният път към по-доброто образование

Публикувано от admin на Вт., 08/06/2019 - 20:47

Недин на 17 години, и Салима на 16, пристигат в България през ноември, 2016 г., заедно с майка си, трите си сестри и тримата си братя. Тук са настанени в един от регистрационно-приемателните центрове в столицата.

Семейството им бяга от Афганистан – страна, страдаща от хронична нестабилност и постоянни конфликти, а икономиката и инфраструктурата ѝ са напълно разрушени. След като прекара осем години в търсене на по-добър живот на територията на Иран, семейството поема по рискован маршрут през Турция, в края на 2016 г.

По време на опасното пътуване към България момичетата губят баща си. Той получава инфаркт след няколко дни, прекарани в гората, и загива. В първите си дни в РПЦ в София, семейството се бори със загубата на родителя с помощта на социалните медиатори на СЖББ.

По-късно, Недин и нейните братя и сестри са записани в българско училище и най-сетне започват да следват мечтата си да получат добро образование. Наш социален медиатор се превръща в ментор за Недин и Салима в рамките на писателски конкурс, в който момичетата участват. С взаимни усилия, всяка от тях се справя успешно с есето си за състезанието,

Към момента семейството живее в бежанския център в София, а Недин е в процес на преместване в профилирано средно училище в областта на дизайна и модата.

„Много искаме да останем тук. Тук можем да ходим на училище и срещнахме хора като Вяра от СЖББ, които ни помагат. След всичко, което сме изгубили, най-после се чувстваме в безопасност.“, разказва Недин.