Коледни сладки и разговори за зимните празници в България и в страните от Изтока

Публикувано от admin на Ср., 12/20/2017 - 08:47

Темата на четвъртата поредна среща за деца-бежанци и деца от местната общност под мотото „Всички сме замесени от едно тесто!“, която се случи на 16.12.2017 г.. бе „Светът около мен: Зимни празници“.

Участници в събитието, за което си партнират Хлебна къща София и Council of Refugee Women in Bulgaria, бяха 25 деца – този път сред тях бяха малчугани от Афганистан, Сирия, Русия, Ирак и България (група от Клуб по журналистика за деца към софийско училище, както и деца, посетили предходните занимания).

Рисувайки в разстланото по масата брашно, те отговориха на въпроса: „Какъв подарък искам за празниците?“. Разнообразни бяха детските желания и оригинално - тяхното претворяване в брашното. А едно от най-силните и в същото време изстрадани желания бе това на сирийско дете, поискало неговия подарък да бъде „любов и мир“.

След това всички говориха за традициите в посрещането на празниците, а Линда Ауанис – председател на СЖББ, която съдействаше с превода сред деца и родители, разказа как християните в Ирак посрещат коледа, кога и как празнуват Нова година кюрдите и афганистанците.

Кулминацията на събитието бе приготвянето на коледни сладки. Разделени по двойки, под вещото ръководство на екипа на Хлебната къща, децата си помагаха в забъркването на вълшебната смес, в разточването на тестото и в изрязването на различни фигурки. Разбира се, беше предизвикателство да дочакат опичането на произведенията си, които веднага опитаха и взеха от тях, за да занесат и зарадват семействата си.