Четвъртата среща "Всички сме замесени от едно тесто", 19.05.2018

Публикувано от admin на Нед., 05/20/2018 - 20:00

На 19 май (събота) в Хлебна къща София се събраха деца от бежански семейства от Сирия и Ирак и ученици от 3.в клас с класен ръководител г-жа Петрова на 140-то СУ „Иван Богоров“ в град София.

В началото децата се представиха, казвайки имената, възрастта и любимото си занимание. След това Милена – водеща от Хлебната къща, и Кирил – социален медиатор на СЖББ, ги запознаха с мюсюлманския празник Рамадан, започнал няколко дни по-рано.

Срещата беше посветена на наближаващия ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Децата нарисуваха в брашно герои от любимите си произведения и разказаха на останалите за тях. На масата се появиха образи от „Житената питка“, „Ние, врабчетата“, „Пипи Дългото чорапче“, „Златната рибка“, както и герои от любими анимационни филми.

Жана от Сирия, която мечтае да стане учителка по арабски, нарисува в брашното учебника по арабски език. Уруд от Ирак сподели любими свои притчи и поуките от тях. Третокласничката Пламена пък разказа в детайли история от съвременен детски роман, с което впечатли събраните около масата деца и възрастни.

Децата месиха по двойки, а хлебните им фигури отново пресъздадоха любими литературни герои или символи. Те взеха със себе си готовите хлебни произведения, за да ги опекат и споделят с близките си у дома.

СНИМКИ

Екипът на СЖББ благодари на своите партньори и приятели от Хлебна къща София и на класната ръководителка г-жа Петрова и на родителите на всички деца, които ни се довериха.

Срещите под мотото „Всички сме замесени от едно тесто“ събират деца от българската и бежанската общност, като им дават възможност в процеса на месене да се опознават, да научават нови неща, да споделят и да създават приятелства. Събитията са финансирани от представителството на ВКБООН в България и се осъществяваят от Съвет на жените бежанки в България в партньорство с Хлебна къща София.