Заниманията, организирани от СЖББ за жени и деца – търсещи закрила, в Хлебна къща София продължават

Публикувано от admin на Вт., 05/15/2018 - 12:17

Жени и деца от Ирак и Сирия гостуваха на 15.05.2018 г. в Хлебна къща София в рамките на проект на СЖББ, финансиран от Международната организация по миграция. Те са настанени в РПЦ София – Враждебна и са от търсещи закрила у нас семейства.

Заедно с тях по време на заниманието в Хлебната къща бяха и четири дами от Латвия от кризисен център за жени, преживели насилие, дошли да почерпят опит от домакините във връзка с плановете си за започване на социално предприятие. Те с голямо желание се присъединиха за месенето към бежанската група и направиха разговорите около масата под мотото „Коя съм аз и защо съм тук?“ пъстри и многостранни. Добавяйки сол и захар към брашното, всяка от жените сподели частица от своя свят. Това, което ги радва и усмихва в живота (семейството, децата, мирът, спокойствието и природата), и това, което ги затруднява и поставя пред изпитание (проблемите на забързаното ежедневие, затрудненията да намериш мястото си в заобикалящата те действителност) се оказаха общи и за двете групи жени. „Трудностите, символизирани от солта, ни помагат да израстваме и да оценяваме в пълнота красивите и спокойни моменти в живота си (захарта).“ – каза една от жените – бежанка от Ирак, попаднала в България с двете си момчета. Последвалите рисунки в брашно, дадоха възможност на участничките да поговорят за мечтите си – колкото различни, толкова и общи по същността си.

Докато майките месеха, оформяха и украсяваха хлебни фигури и рисуваха в брашно, техните деца бяха увлечени в занимания от аниматор. Целият тротоар пред Хлебната къща бе изпъстрен с рисунки с цветни тебешири.

Готовите хлебни изделия жените от Сирия и Ирак взеха със себе си, за да ги споделят на обедната трапеза със семействата си.

СНИМКИ

Срещата под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“ е част от проект на „Съвет на жените бежанки в България“ - „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“. Той е финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.