„Приятели без граници“ - нова среща между второкласници от СУ „Атанас Далчев“ и техни приятели от Сирия

Публикувано от admin на Пон., 05/14/2018 - 07:07

На 12 май 2018 г. ученици от 2.г клас на СУ „Атанас Далчев“, София с класен ръководител Ели Георгиева и децата от две сирийски семейства, които са се установили да живеят у нас и които Съвет на жените бежанки в България (СЖББ) подкрепя, се срещнаха отново на изнесен открит урок. Домакин на урока бе Хлебна къща София – пространство, познато на децата и техните родители и от двете общности от техни участия в образователните месения под мотото „Всички сме замесени от едно тесто“, които СЖББ и Хлебната къща провеждат от 2017 година насам.

Урокът бе под общата тема „Бежанци и мигранти“. Председателят на СЖББ – Линда Ауанис, разказа на децата за това какво е да си бежанец и сподели интересни факти за живота и историята на родната си страна – Ирак. „Винаги казвам на децата, че образованието е голяма ценност и те трябва да се стремят към него. Знанията и доброто образование са силно „оръжие“ . – сподели г-жа Ауанис.  Хилда Багдади – българо-сирийка, която е част от екипа на СЖББ като социален медиатор, направи паралел между българската и арабската азбука и показа на децата как се пишат популярни български имена на арабски. След това Здрава Воденичарова от Хлебна къща София им разказа и за други инициативи на домакините, извън познатите вече на малчуганите.

Благодарение на класната ръководителка г-жа Георгиева и на родителите всички участници в срещата се почерпиха с традиционни за българската и за сирийската кухня вкусотии. Родители и ученици донесоха и подаръци за своите приятели – дрехи, книжки, играчки и други. Преди да се разделят децата рисуваха заедно и си обещаха нови срещи с нови предизвикателства.

Вече втора година продължава приятелството между децата от класа на г-жа Георгиева и сирийските деца.  Срещите се случват в рамките на програма „Научи се да даряваш“ на Български дарителски форум. Миналата година на 31 май тогавашният 1.г клас бе домакин на децата от Сирия. Освен че се опознаха и поихраха, тогава децата посадиха в двора на училището дърво на приятелството, а под мотото „Приятели без граници“ бяха организирали мащабна дарителска акция в подкрепа на децата от бежански семейства.

Благодарим на г-жа Георгиева, на родителите и техните прекрасни малчугани, които ни се довериха и ни подкрепят!

СНИМКИ