Кампания "Добре дошли в българското училище - 2019"

Публикувано от admin на Пет., 09/13/2019 - 11:49

Лятото още е в разгара си, но за нас това не значи да забравим за една от основните си и най-смислени цели и задачи - интеграцията чрез образование.  За поредна година „Съвет на жените бежанки“  организира сред корпоративни и частни дарители кампания за набиране на всичко необходимо за бъдещите първолаци, които за първи път ще прекрачат прага на българското училище, както и за учениците от по-горните класове. Потребността от цялостно социално-педагогическо осмисляне на проблема с въвеждането на децата на бежанците в образователната система е свързано с едно обстоятелство, а именно, че децата мигранти са станали такива неволно. Решението за смяната на местожителството се взима без участието на децата, но сложния път на адаптация към новата социокултурна среда, всяко дете изминава само. Именно децата на нашите бенефициенти са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда, преодолявайки редица трудности и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават училище наравно с българските деца. 
Вече няколко години нашите усилия са насочени както към подпомагане записването на бежанските деца в училище, така и към осигуряване на първоначално нужните им помагала и принадлежности. 
Дни преди да удари първият учебен звънец на 15 септември, ние бихме искали да се обърнем към Вас с молба и Вие да участвате в тази наша кауза с това, което Ви е възможно. 
Необходимите на учениците вещи са следните:


- тетрадки: с тесни и широки редове, с малки и големи квадратчета, малък и голям формат
- флумастери, водни и темперни бои, моливи, пастели
- пергели, линии, транспортири, химикалки
- несесери, анцузи, раници, маратонки и спортни обувки.

 

Нека заедно не забравяме, че образованието и широкият мироглед формират човешкото в човека.