Езиковата бариера – едно от най-сериозните предизвикателство за бенефициерите на СЖББ

Публикувано от Dessi на Пет., 05/21/2021 - 14:35

„Езиковата бариера е сериозно предизвикателство, пред което се изправят повечето бежанци и търсещи закрила. Тази трудност при комуникация често води до недоразумения, объркване и усещане за изолация.“, споделя Билал Башир, културен медиатор с арабски език. 

Една от най-често търсените услуги от бенефициерите на СЖББ е именно превод при консултации, придружавания до институции и относно налични социални услуги. Често пъти задачата на културните ни медиатори е не просто да преведат буквално думите, а да уловят и всичко неизказано и премълчано, всички нюанси на емоционалния свят на търсещите подкрепа и информация при нас.

По този начин се стараем да улесним интеграцията и адаптирането им, което е и едно от основните направления, заложени в проекта, „Комплексна интеграционна подкрепа за легално пребиваващи граждани на трети държави“, който реализираме съвместно с екипа на Каритас София. Проектът включва дейности за подобряване на достъпа до социални и здравни услуги, образование, заетост и интеграция в обществото.