Над 200 деца от бежански семейства получиха подаръци за 1-ви юни от СЖББ

За 1-ви юни – празникът на всички деца по света, в град София, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ (СЖББ) зарадва децата от семейства на бежанци и търсещи закрила у нас с подаръци и различни забавления.

В трите центъра на Държавната агенция за бежанците при МС в столицата – в кв. Овча купел, кв. Военна рампа и кв. Враждебна, слънчевият ден беше изпълнен с много глъчка и усмивки.

Екипите на СЖББ участваха в организацията на празник за момичетата и момчетата, включващ спортни игри на открито и конкурс за рисунка на тема „Това, което ме усмихва“. Децата твориха с тебешири на асфалт или с пастели на бели листа. Въображението им създаде пъстри картини на слънце, дъга, море и лодки, цветя и дървета, спретнати къщички и дворчета с приветливи стопани, любими животни, семейства, приятели, игри – всичко, което ги радва, дава им сигурност и изпълва мечтите им. Трудно бе на журито да излъчи най-добрите и за всички малки художници имаше награди.

Емоциите на по-големите момчета и младежи се развихриха във футболни мачове, но правилата на добрата игра бяха спазени и противниковите отбори се разделиха с приятелски ръкостискания.

Беше предоставена и трибуна за изява на танцовите и певчески умения на децата.  Част от тях демонстрираха талант в традиционни за Близкия изток танци, а други пяха песни на арабски и на български език.

И малки, и големи получиха торбички с любими лакомства и топки, с пожелание да продължават да играят, да не спират да се усмихват и да не се отказват никога от мечтите си.

Освен пребиваващите в центровете около 140 деца, подаръци получават и повече от 120 деца със статут, живеещи на различни адреси в град София, които СЖББ подпомага в процеса на тяхната адаптация и интеграция в България.

СНИМКИЛилия Йотова, Александър Михайлов, Николай Дойчинов

Инициативата на СЖББ за Международния ден на детето се осъществява в рамките на проект SAVE – Speak Out Against Violence“, подкрепен от Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ. Проектът е с продължителност пет месеца (1 април – 31 август 2018) и е насочен към повишаване на осведомеността и разбирането за насилие, основано на пола, сред бежанци и търсещи закрила в България, с фокус върху уязвимите групи – деца и млади хора.

Целите, които УНИЦЕФ и СЖББ си поставят с този проект, са:

  • повишаване на информираността на бежанците и търсещите закрила относно насилието, основано на пола, техните права в приемащото общество и социалните норми в България;
  • подобряване на познанията на бежанците и търсещите закрила за видовете и степените на насилие, основано на пола и неговите последствия;
  • осигуряване на информация и директна подкрепа за достъп до наличните доставчици на услуги за противодействие на насилието, основано на пола.

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn