„Като у дома – месим, споделяме, играем“ – среща на жени от Афганистан и Иран, бежанки и търсещи закрила от РПЦ София – Военна рампа

Осем жени от Афганистан и Иран се събраха на 12 юни в Хлебна къща София, за да споделят няколко часа в разговори, докато приготвят хляб. По време на заниманието под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“ фасилитатор от екипа на домакините и социален медиатор от СЖББ съпътстваха жените – търсещи закрила в България и настанени в момента в РПЦ София – Военна рампа.

В същото време децата рисуваха, играха, строиха къщи и замъци с цветни дървени кубчета, заедно с Ally Bronson и Riley Pettit – студентки във Vanderbilt University,USA и доброволки в СЖББ.

В началото всяка от жените изтегли карта, с чиято символика свърза област от живота си. Върху разстланото на масата брашно жените нарисуваха плановете, надеждите и мечтите си и се опитаха да ги свържат в разказ. След това омесиха тесто, оформиха, декорираха и изпекоха хлябове. Част от готовия хляб жените споделиха с всички участващи в събитието, а останалите хлябове взеха със себе си, за да ги споделят с близките си.

СНИМКИ

Заниманието е част от проекта на „Съвет на жените бежанки в България“ „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“, финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия. До края на юли предстоят още пет такива срещи, с които екипът на СЖББ подкрепя жени и деца- бежанци и търсещи закрила.

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn