Кампания „Спаси живот!”

Научете повече за кампанията, която реализираме благодарение на фондация BCause и Платформата.бг.

Ние от “Съвета на жените бежанки в България” създадохме кампанията “Спаси живот!”, за да можем да оказваме спешна помощ на бежанци и лица, търсещи закрила, изпаднали в тежка житейска ситуация.

Кризата с Ковид-19 остави много от хората, които ни търсят за подкрепа без доходи и усложни осезаемо и без това нелекото им положение. Само за месец септември 2020 г. 246 търсещи закрила и бежанци на територията на България се обърнаха към нас. След загуба на работа за голяма част от семействата е непосилна задача покриването на наеми, режийни, издръжка, медицински разноски и отглеждане на децата. Много от тях са силно затруднени да съхранят здравето и спокойствието на децата си – осигуряването на прехрана се превръща в главен приоритет.

Нашата подкрепа към семействата през този период се изразява главно в социално консултиране, превод и придружаване до институции, предоставяне на хуманитарна помощ – дрехи, посуда, завивки, хигиенни материали, ваучери за храна. СЖББ е една от малкото хуманитарни организации в областта, която предоставя подобна подкрепа за уязвими лица – бежанци и търсещи закрила.

Третата кампанията „Спаси живот!“ ще гарантира устойчивостта на тази специфична помощ и ще осигури закупуването на допълнителни ваучери за храна. Благодарение на събраните суми по в размер 6 478,11 лв. от първите две кампании „Спаси живот!“  закупихме 129 бр. ваучери за храна на стойност от по 50 лв. Ваучерите се раздават на най-уязвимите лица, с които работим:

– безработни самотни/разделени или овдовели родители;
– безработни многодетни родители;
– безработни несемейни лица, без подкрепяща среда;
– възрастни лица, с влошено психо-емоционално и физическо здраве.


Включете се в кампанията ни и подкрепете бежанци и лица, търсещи закрила, попаднали в тежки житейски ситуации! Помогнете ни да спасим живот!

Ефектът от кризата: М. е млада жена на 35 г. от Сирия. Има семейство – мъж и три деца, дом и възможности. Съпругът ѝ е рентгенолог, тя е завършила финанси и работи за испанска хуманитарна организация. През 2016 г. представители на правителствени служби арестуват и отвеждат съпруга ѝ (оттогава той е в неизвестност, води се за безследно изчезнал). М. взема трудното решение да потърси сигурно място за себе си и децата си, далеч от родината, поемайки неизвестния път към нова страна. Преди 2 години тя пристига с децата си в България. М. е амбициозна, образована и решителна жена. Знае английски език, бързо се организира и намира работа в информационен център. Сама издържа домакинството си – плаща наем, сметки и ежемесечните разходи по бита, сама се справя в грижите за децата си. Децата ѝ (на 7 г., 10 г., 12 г.) учат в българско училище, имат приятели и среда. Кризата около Ковид-19 засяга особено тежко М. и семейството ѝ. Фирмата, където работи, съкращават драстично служителите си, една от които е и М. Тя се обърна към нас за подкрепа. При нас М. намери разбиране и окуражаване. Партнираме ѝ в търсенето на нова работа и регулярно ѝ предоставяме хуманитарна помощ и ваучери за храна.

За да се включите в кампанията, последвайте линка. Благодарим Ви!

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn