Животът е твърде кратък, за да се посветиш само на едно нещо… Можеш да постигнеш всичко

Нека погледнем отвъд етикетите, за да разкрием огромния потенциал на жените

Възможно ли е да сбъднете всичките си мечти? Една млада и силна жена на име Силсила доказва, че няма ограничения за това, което човек може да постигне, дори когато всички обстоятелства са срещу него и независимо от всички стереотипи и етикети.

Тя е успешна певица, има завършено висше инженерно образование, говори свободно пет езика, също така е известен телевизионен и радиоводещ, предприемач, автор на книгa, студент по икономика, член на Бежанския консултативен съвет и специалист, който предоставя социални услуги и консултации за професионално развитие на представители на уязвими групи. Но преди всичко тя е вдъхновение за много млади хора и жени, които се осмеляват да мечтаят и да преследват мечтите си. Силсила, която е на 25 години и е родена в Афганистан, споделя:


“Животът е твърде кратък, за да се посветиш само на едно нещо. Човек може да има различни интереси и да прави много неща едновременно. Можеш да постигнеш всичко, за което мечтаеш, а по пътя си да преживееш изключителни неща”.


Родена и израснала в разкъсвана от война страна, Силсила преминава през много житейски обрати с устойчивост и решимост. Успешно завършва инженерна специалност въпреки културните норми и очаквания. Същевременно се посвещава и на своята страст – телевизията и радиото. В продължение на няколко години работи като телевизионен и радиоводещ и води музикална програма. Надежден хоспис и гирижи за възрастни .В рамките на проект на УНИЦЕФ Силсила работи за Програма за развитие на клубове в Мазари Шариф, Афганистан, и координира дейности за млади хора, свързани с рисуване, спорт, английски език и компютърни уроци. Въпреки че това са допълнителни занимания за Силсила, тя успява да достигне до десетки млади хора и да насърчи мнозина да преследват мечтите си и никога да не спират да проучват съществуващите многобройни възможности.


„Щастлива съм, че чрез тези дейности и благодарение на програмите на УНИЦЕФ, младежите допълниха своето образование, придобиха нови умения и продължиха да търсят нови висоти“


– споделя Силсила.

„УНИЦЕФ разработва и прилага програми в подкрепа на млади жени по целия свят, които им позволяват да се възползват от богатството на собствения си потенциал, където и да ги води животът“, казва Диана Йовчева, програмен директор „Деца бежанци и мигранти“ в УНИЦЕФ България. 

27

Преди шест години Силсила пристига в България – поредната стъпка в нейното пътуване към успеха. Първоначално тя започва да пее. “Музиката ме успокоява и ме прави щастлива. Освен другите ми мечти, винаги съм искала да стана певица, за да докосвам сърцата на хората чрез музиката”, споделя Силсила. Благодарение на многобройните си таланти и способността си да прави няколко неща едновременно, младата жена изпълнява и записва песни на различни езици. Заедно с други изпълнители пее на български, арабски, персийски и урду, продуцира микс от песни, организира изпълнението, записа и управлението на канал в YouTube, където качва своята музика. Дигиталните технологии дават възможност на младата музикантка да споделя своето изкуство с по-широка аудитория.

26


“Социалните медии като YouTube помагат да привлечеш публиката, да достигнеш до повече хора и да установиш връзка с тях”, обяснява Силсила. “Въпреки това аз предпочитам реалния живот – казва тя, – обичам да живея в реалния свят и предпочитам да преживявам нещата наистина, а не чрез социалните медии.” 


Непрекъснатият стремеж към придобиване на нови умения и изследване в дълбочина на собствения потенциал подтиква Силсила да учи икономика в България, като избраната от нея специалност се преподава на чужд за нея език. За да се възползва от новопридобитите си умения, миналата година Силсила започва собствен бизнес с ръчно изработени дрехи и произведения на изкуството.


“Старая се да наемам жени бежанки, за да имат те собствени доходи и да станат независими”


– казва Силсила.

В продуктите й са вплетени елементи от нейната култура и личните й преживявания. Най-важното е, че произведенията на изкуството отразяват стремежа към постигане на мечтите и могат да мотивират други млади хора да преследват целите си. Освен това, като част от кариерното си развитие, Силсила работи и за неправителствена организация, оказваща помощ на уязвими групи.


“Много харесвах тази работа, за мен беше удоволствие да помагам на хората да направят живота си по-добър, както и да ги насочвам, така че сами да постигнат успех”


– споделя Силсила.

В допълнение към това, тя е член на българския Бежански консултативен съвет, който функционира под егидата на ВКБООН и с подкрепата на Съвета на жените бежанки в България.

28

“Подкрепата за интеграцията на бежанците е кауза, която е близка до сърцето ми и е основа за подобряването на техния живот”, обяснява младата жена. Нейната ангажираност с редица инициативи позволява на хората да видят бежанците отвъд стандартните етикети: “Аз не съм само бежанка, аз съм много повече от това. Това не е моята идентичност, а само една част от мен”, добавя Силсила.


“Само ако погледнем отвъд етикетите можем да разкрием огромния потенциал на хората”


– казва Линда Ауанис, председател на Съвета на жените бежанки в България.

Тя също е бежанка, както и създател на гражданската организация за подкрепа на интеграцията на кандидатите за убежище. “Младите жени като Силсила са двигателите за осъществяване на положителна социална промяна, те сами предлагат решения на въпросите и предизвикателствата, пред които са изправени”, казва Линда.

Може да прочетете тази история и на сайта на УНИЦЕФ България: тук

Помогнете ни, като подкрепите нашата кауза!

Нуждата има лица, но няма националност. Начинът на даряване е толкова важен, колкото и самият акт. Солидарността има смисъл само когато емоциите са съчетани с разум и доверието не се нарушава, а се пази и стимулира.
back to top btn