Жени и деца от Ирак, Сирия и Афганистан месиха и се забавляваха в Хлебна къща София

Collage4r

На 17.04.2018 г. екипът на СЖББ събра голяма група жени и деца, търсещи закрила, за да месят, да споделят и играят в Хлебна къща София. Групата включваше 15 жени и техните деца от Ирак, Сирия и Афганистан, пребиваващи в РПЦ Овча купел.

Темата на събитието бе „Коя съм аз и защо съм тук?“, а в процеса на месенето жените получиха възможност да се изявят и изразят себе си, приготвяйки любими свои тестени изделия, традиционни за страните им, както и да споделят какво ги вълнува като домакини и майки на този нелек етап от живота им.

Паралелно с месенето, повече от двадесет деца се забавляваха, като редяха цветни дървени кубчета, рисуваха и оцветяваха. Най-приятно за малчуганите се оказа рисуването с тебешири на тротоара пред хлебната къща, който те изпълниха с цветове и дори поскачаха на „дама“.

В края на събитието всички се събраха, привлечени от аромата на пресен хляб, сладки и солени гевречета и заедно опитаха от приготвените изделия.

СНИМКИ


Срещата под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“ е част от проект на „Съвет на жените бежанки в България“ – „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“. Той е финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.