„Светът около мен: Какъв искам да стана“ – трета среща на деца бежанци и деца от местната общност

DSCN2777

На 9 декември с приятелите ни от Хлебна къща София – Sofia Bread House проведохме третата по ред среща на деца бежанци и деца от местната общност под мотото „Всички сме замесени от едно тесто“.

DSCN275825 деца на възраст от 5 до 16 години от България (второкласници от 105-то училище „Атанас Далчев“, София с класен ръководител Ели Георгиева), от Афганистан, Сирия и Ирак се събраха около масата в топлата Хлебна къща. Те разказаха какви искат да станат чрез рисунките си в брашното, научиха нови думи на арабски и фарси, направиха „весели“ сандвичи и споделиха удоволствието от вкусната храна.

Оказа се, че сред малчуганите растат бъдещи архитекти, инженери, модни дизайнери, фотографи, журналист, лекари, учител по арабски език, полицаи, футболисти, палеонтолог, музиканти, ветеринарен лекари, програмисти. Домакините и родителите останаха вдъхновени от многообразието на детските мечти. С превода сред деца и родители помогна председателят на СЖББ – г-жа Линда Ауанис.

И този път децата показаха „как се замесват приятелства“ и че мечтите за бъдещето не се определят от националност, религия или етнос.

DSCN2806Благодарим на децата, родителите и екипа на Хлебна къща София – на всички, които станаха част от това незабравимо преживяване!

Оставащите две срещи са на 16 декември 2017 и на 13 януари 2018 г.

Проектът се финансира от Върховния комисариат на ООН за бежанците, а партньори по него са Хлебна къща София и Съвет на жените бежанки в България.