Последно занимание под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“ по проект на СЖББ

20180726 (38)r

На 26 юли жени от Ирак и Сирия се събраха в Хлебна къща София за последната среща под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“. Жените са търсещи закрила, настанени в момента в Регистрационно-приемателния център на ДАБ в кв. „Овча купел“. Някои от тях бяха взели и децата си, които с удоволствие се включиха в заниманията.

След като замесиха тесто за традиционните арабски сладки „клеча“ и го оставиха да си „почива“, дамите бяха посрещнати във фирмения магазин за натурални млечни продукти на мандра „Земенея“, намиращ се в близост. Там любезната домакиня Маргарита разказа за продуктите и показа на жените как се приготвя българска баница с къпани кори, а те с желание се включиха и сами завиха баницата. Заниманието продължи в Хлебната къща с приготвяне на сладки със сусам и фурмова паста. Накрая всички заедно похапнаха топла баница и уханни сладки.

СНИМКИ

Срещата е част от проекта на „Съвет на жените бежанки в България“ „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“, финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.

info

В рамките на проекта, започнал през месец 2018, бяха проведени общо шест тематични занимания в Хлебна къща София, въвличащи жените в дейности като месене и разговори на различни теми: „Коя съм аз и защо съм тук“, „Сладкото в моя живот“, „Соленото в моя живот“,  „Български обредни хлябове“, „Моите мечти“. Организирани бяха и още шест групови срещи за жени за предоставяне на информация и пространство за споделяне. Докато майките бяха включени в групова работа, по-малките деца играеха заедно с аниматор, а за по-големите (на възраст над 10 години) бяха организирани отделни групи за месене със специално разработени теми като: „Дрехи и облекла“, „Храна и традиционни продукти“, „Какъв искам да стана?“, „Светът, който ме заобикаля“, „Моето семейство“, „Моето училище“, „Моят мечтан дом“.