Другите за нас

Публикувано от Dessi на Вт., 01/19/2021 - 13:22

Изключително ни е приятно днес да Ви представим един от нашите редовни дарители - Теодора Петрова, експерт по комуникации, на която зададохме няколко въпроса относно дарителството и нашата организация. Какво ни отговори тя - прочетете по-долу 👇 😊


От къде разбрахте за нашата организация?
За първи път се докоснах до СЖББ преди много години, когато на едно публично събитие слушах участие на Линда Ауанис - една от основателките и председател на Съвета. Впечатлих се много от нея и от организацията, която представлява. През годините съм имала и други срещи със СЖББ и симпатията и доверието ми се затвърдиха. 


Какво Ви подтикна в началото да станете наш дарител?
Моят светоглед и убеждение е, че всички ние се раждаме равни и имаме равни права (както повеляват и основните демократични принципи и закони). За съжаление обаче не всички хора имат равни възможности и шанс за развитие и добър живот. Аз съм убедена, че едно общество и всеки един от нас не може да върви напред и да бъде щастлив, ако около него има хора, които страдат, живеят в бедност, изключени са от системата и обществото. Това важи както за малцинствените групи тук в нашата страна, така и за хората, които идват от чужди държави в търсене на мир, политическо убежище, справедливост и достоен живот. Хубаво е да си припомняме по-често, че включително много от нас са наследници на бежанци. Бабите и дядовците на доста хора от нашето поколение са преселници от Беломорска Тракия и Македония и са преживели същото, което сега преживяват хиляди мирни и отрудени хора от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан.       

Защо обичате да дарявате на СЖББ?
Защото знам, че едно топло яке може да стопли човек в истинска нужда, а на мен не ми коства почти нищо да го даря. Защото прекрасните и напълно запазени книжки и играчки на сина ми, които вече не са му интересни, защото е пораснал, могат да станат любими на някое дете точно като него, което е дошло в България от друга държава. То може би ще се научи да чете на български точно с тези книжки и може би нашата страна ще се превърне в неговата нова родина? 


Какво се надявате да постигнете, чрез Вашата подкрепа към СЖББ?
Надявам се да покажа със съвсем малкия си жест на друго човешко същество, което в момента е в по-трудна ситуация от мен, че е важно, че някой мисли за него и че утре ще бъде по-добре от днес.


Ако трябваше да разкажете на Ваш познат/приятел за дарителството към нашата организация, какво бихте казали?
Истината е, че често разговаряме с приятели и познати за предметното, финансово и времево дарителство. Все повече от нас мислят за по-устойчиво бъдеще и се питат как да консумираме по-малко и в същото време да оползотворяваме качествените ресурси, които имаме, но от които не се възползваме. Говорим си често къде могат да дарят хубави и запазени дрехи, домашни потреби, книги, играчки, от които сме затрупани. А други хора си нямат нищо. И аз винаги им препоръчвам да изберат СЖББ, защото знам, че даренията ще бъдат използвани добре и ще достигнат наистина до хора в нужда.


Какво бихте искали да знаят всички относно нашата кауза?
Бих искала хората да се запознаят с работата на СЖББ, да разгледат сайта ви, да прочетат за успехите и общността ви. Да чуят истинските истории на бежанците, които желаят да живеят, работят, учат и успяват в България. Да кажем с усмивка и протегната ръка "Доре дошли!" на хората, които търсят нова родина в България и да им помогнем да се почувстват по-добре.