Деца от бежанската и местната общност замесиха хляб под наслов „За приятелството“

Публикувано от admin на Пон., 03/25/2019 - 20:36

Третокласници от 105 СОУ „Атанас Далчев“ заедно със сирийски деца от многодетни бежански семейства участваха заедно в съвместната инициатива на Съвета на жените бежанки в България и Хлебна къща София „Всички сме от едно тесто“. Мотото на мероприятието, проведено на 24 март 2019 г. беше " За приятелството ". Децата рисуваха с житни класове върху брашно, разказаха си едни на други за своите приятелства, и научиха любопитни тайни за приготвянето на хляб. Докато търпеливо всички изчакваха изпичането на вкусните истории от тесто , деца и родители си похапнаха от домашни печива, предварително приготвени от участващите семейства и от любезните домакини от Хлебна къща София. Приятният аромат на прясно изпечен хляб, смесен с вълнението всеки да открие своето вкусно творение, беше приятен финал на неделния предобед.

Споделеният културен и образователен опит  стопява до приятелско общуване бариерите между деца и родители от бежанската и местната общност в България чрез  серия от събития, провеждани от края на 2017 г. насам, по проекта „Всички сме от едно тесто“. Инициативата се реализира от рамките на партньорство между Съвета на жените бежанки в България и Хлебна къща София. Интеркултурната активност  за цялото семейство обединява всички участници около традиционната българска пословица, че няма по-голям от хляба.

В рамките на проекта, деца на възраст от 7 до 11 години от Сирия, Афганистан и Ирак , заедно с местни деца, участват в поредица от образователни и социални занимания, докато техните родители имат възможността да общуват и да се опознаят. Серията от мероприятия с продължителност около два астрономически часа се провежда със съдействието на медиатори в сферата на вербалното и невербалното общуване – преводач от и на арабски език, картинен триезичен речник на български, арабски и английски език «Светът около нас» , и, разбира се, сближаващото междуличностно взаимодействие от омесването на хляб заедно.

Ефективна, приятна и проста, концепцията на съвместните занятия спомага за преодоляването на предразсъдъци  и стереотипи чрез директна интеракция и споделена работа. Сред целите на проекта, насочени не само към участващите деца, но и към техните родители, се откроява развитието на социални умения, създаване на приятелства, и приемане на културни и етнически различия благодарение на тяхното опознаване отблизо, както и на неусетното идентифициране на общите черти и ценности. За да се запази персоналният и сближаващ характер на мероприятията, провеждането на всяка отделна сесия се ограничава до най-много 10 участващи деца от местната и 10 от бежанската общност, някои от тях – постоянни, а други – временни или еднократни посетители.

Всяко следващо замесване на хляб и хлебни фигури е обвързано с определена фундаментална тема, като например, празници, обичаи, кухня в различните държави и култури. «Светът около мен – Каква е есента у дома» и «Светът около мен – Моето семейство» също се нареждат сред вдъхновяващите концепции за творене. Методът, разработен от Мрежа Хлебни къщи «Театър на трохите» насърчава споделянето на специфики, истории и опит от съответната държава по основната тема.

Дългосрочният проект се осъществява с подкрепата на Върховния комисариат на ООН за бежанците.