Нова година, Първа пролет или Ден на майката? С боядисани яйца и народни танци бежанци празнуват в Овча купел

Публикувано от admin на Пет., 03/22/2019 - 20:26

Ноуруз, или Нова година според кюрди, иранци, афгани, пакистанци и някои кавказки народи, беше отбелязан на 21 март в РПЦСофия, кв. „Овча купел“, с много песни и танци, както и традиционна за празника почерпка, осигурена от Съвета на жените бежанки в България. „Каритаси Международната организация по миграция съдействаха за реализацията на инициативата и провеждането на тематично тържество за настанените в центъра, по време на което те се насладиха да спазят своите обичаи и ритуали, домашно приготвени ястия, и фолклорни произведения. В споделения пролетен миг взеха участие 70 лицажени, деца и тийнейджъри, получили закрила съобразно родното законодателство.

За редица народи от Близкия Изток Новата година съвпада с първия ден от пролетта. Този празник се чества и като Ден на майката в Египет и Ирак по инициатива на братята Мустафа и Али Амин от 1956 г. насам.

Традициите и обичаите, свързани с честването на 21 март, наподобяват силно някои вековни български и регионални вярвания и ритуали, типични за пролетните и Великденските празници, и представляват красив символ на общочовешкия стремеж и споделените надежди за ново начало и щастие.

В буквален превод Ноуруз, или Невруз, означаваНов дени съвпада с пролетното равноденствие. Легендите за точния му произход са различни, но всички те по един или друг начин са обединени от идеята за праведните и добри дела, благополучието, победата над личните демони.

На празничната трапеза при иранските народи присъстват седем ястия, започващи с букватас“, всяко едно от които обозначава Истината, Справедливостта, Добрите помисли, Добрите дела, Добродетелта, Благополучието, Щедростта и Безсмъртието. Членовете на семейството рецитират стихове и си пожелават доброта и благоденствие. Настъпването на Новата година е и времето за прошка и разкаяние, за загърбване на старите противоречия. Аму Ноуруз, или местният еквивалент на западния Дядо Коледа, раздава подаръци на децата и помага за сбъдването на прошепнатите желания. Розова вода с присъщата ѝ според вярванията пречистваща магическа сила също е задължителен елемент на новогодишната трапеза, а заедно с нея и боядисаните яйца като символ на плодородието.

Ръчно нашарените яйца са неделима част и от афганистанската празнична традиция, според която те са метафора на новия живот. Друг любопитен местен обичай включва напръскването с вода около домовете на празнуващите като символ за дъжд и плодородие.

Денят, посветен на майката, в Египет, датира от по-скорошен момент и всъщност води началото си писмо, получено в редакцията на тамошния вестникНовините днес“. В него жена разказва за неуважителното отношение, което получава от своите деца у дома. За да помогнат за превенцията на подобно държание и в по-глобален мащаб, издателите на ежедневника, братята Мустафа и Али Амин инициират чрез своята медия публичен диалог на теми, свързани с ролята и важността на майката в семейството и обществото. Масова е позитивната реакция от читателите на идеята за Ден на майката, а 21 март е избран неслучайнораждането на пролетта и новото житейско начало. Независимо от своята религиозна принадлежност, днес хората честват този ден както в Египет, така и в Ирак, а месните майки получават подаръци от децата си.

Сходствата във вярванията и идентичните обичаи, които всеки път наново откриваме при честването на съвместни празници, осмислят още повече дейността ни и ни помагат да вярваме във визиите си за успешна интеграция.“, споделя Линда Ауанис, председател на Съвета на жените бежанки в България. „В края на деня семейните ценности, любовта към дома, споделените надежди и разбирания, обединяват хората от различните култури. И в общочовешки план искам да вярвам, че тези фактори натежават повече в сравнение с различията, които ни делят.“