Хляб и диалог за Деня на бежанеца

Публикувано от admin на Вт., 06/20/2019 - 20:23

На 20 юни, 2019 г., отбелязахме Световния ден на бежанеца с поредното издание на серията ни от събития "Всички сме замесени от едно тесто" в партньорство с Мрежа Хлебни Къщи. Освен на възможността да приготвят нещо вкусно със собствени ръце и да осъществят интеркултурен обмен помежду си, децата от няколко различни държави се радваха и на скромен подарък изненада, насочен към активния начин на живот - топка за игра за всяко от тях. С оглед повода, този път фокусът на събитието беше изцяло върху бежанските семейства: майки и деца . Присъствалите повече от 15 деца от 2 до 12-годишна възраст идват от държавите Сирия, Ирак, Иран, Афганистан, Гана.

Ние от Съвета на жените бежанки в България бяхме щастливи да споделим с представителите на няколко различни национални медии, концепцията зад реализацията на тези устойчиви социални работилници. На гости ни бяха и студенти от Книгоиздаване 2017-2021 от ФЖМК - СУ, автори на проекта "Отвъд преградите". Заедно разказахме за интеграцията с хляб и за интеграцията с книга пред камерите на БНТ1.

Замесването на хляб и магията на фасилитатора – Милена от Мрежа Хлебни къщи бяха уловени и от обектива на NOVA. Пред техния микрофон, председателят на СЖББ Линда Ауанис сподели защо Денят на бежанеца се отбелязва, а не празнува.

Този ден е отбелязан за първи път през 2001 година по решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 04.12.2000 г. и се провежда всяка година на 20 юни. Обявен е по повод навършването през 2001 г. на 50 години от приемането /1951/ на Конвенцията на ООН за статута на бежанците. Десетки хиляди души по цял свят отбелязват и празнуват приноса на прокудените от домовете си хора.

Всяка година на 20 юни международната общност отбелязва Световния ден на бежанците.

Ежегодното отбелязване включва различни събития в повече от 100 държави, включително в Централна Европа, в които участват държавни служители, НПО и хуманитарни  работници, известни личности, граждани и самите бежанци.