СЖББ отбеляза 15-годишнината от създаването си сред приятели и съмишленици

Публикувано от admin на Ср., 03/28/2018 - 18:48

На 27 март 2018 година в A Hub, София, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ отбеляза 15 години от своето създаване.

СЖББ е първата бежанска организация, създадена от жени, която първоначално работи под шапката на БЧК,  с финансовата подкрепа на ВКБООН с идеята да бъде мост между институциите и бежанците. Всичко започва през март 2003 година, когато група вече признати жени – бежанки от Ирак, Иран и Афганистан, извървели нелекия път от родните си страни до България, преборили се с редица трудности и изпитания в процеса на своята регистрация, адаптация и първоначална интеграция в страната ни, се обединяват, за да бъдат полезни и на тези, които идват след тях, споделяйки опита си и предлагайки подкрепата си. Сред тях е Линда Ауанис, бежанка от Ирак, дошла в България през 1994 г. и установила се тук със семейството си. Линда напуска Ирак в резултат на политически репресии. През последните 15 години тя е председател на УС на СЖББ, мисията на организацията е нейна лична мисия, а екипът – нейно семейство.

Да поздравят екипа на СЖББ бяха дошли представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, Държавна агенция за бежанците при МС, Български червен кръст, Международна организация по миграция, Каритас София, Уницеф, Български съвет на бежанци и мигранти, UNICEF България, LDS Charities, АСЕТ, Хлебна къща София, Български център за нестопанско право, Портал на неправителствените организации в България (www.ngobg.info), Мат Стар – БГ ЕООД, 105-то СУ „Атанас Далчев“ и още приятели и съмишленици на организацията.

Водещ на събитието бе Мариана Стоянова от БЧК, чийто професионален път е преплетен с този на СЖББ. Председателят на Сдружението – г-жа Ауанис, преведе гостите през историята на организацията, разказа за създаването и изминатия път и сподели вълнуващи моменти от работата си.

"Показателно е, че след като кризата с бежанската вълна в България отмина, СЖББ продължи да работи и развива дейността си, адаптирайки се спрямо актуалната ситуация и създавайки устойчиви модели на работа и трайни партньорства." - сподели Таня Вълчанова от ВКБООН.

Поздравления и плакети поднесоха д-р София Стоименова – генерален директор на Български червен кръст, Лиляна Станкова – заместник председател на ДАБ. Сърдечен поздрав от Ирак изпрати Шадан Махмуд, която започва новия си живот, заедно със семейството си, в България с подкрепата на СЖББ. Сред гостите бе и едно иракско семейство, което СЖББ подкрепя почти три години в процеса на интеграция у нас.

Историята на СЖББ през годините бе представена в редица снимки, като много от присъстващите се разпознаха на тях. Гостите имаха възможност да разгледат изложба от предмети от бита на хората от Ирак, Иран, Сирия, Афганистан, Ливан, Палестина. Домакините бяха подготвили множество снимки, представящи исторически, културни и архитектурни особености в няколко от страните с най-много бежанци и търсещи закрила у нас. Стените красяха фотографии на знакови исторически обекти в Сирия. А в края на събитието гостите се насладиха на храна, типична за близкоизточните държави.

Екипът на СЖББ благодари на всички свои партньори, приятели и съмишленици, които споделиха празника!

СНИМКИ