"Коя съм аз и защо съм тук?" - първо тематично месене по проект, финансиран от МОМ и Ф"УМИ"

Публикувано от admin на Вт., 03/08/2018 - 08:03

Първата среща от поредицата „Като у дома – месим, споделяме, играем“ по проект на „Съвет на жените бежанки в България“ събра на 07.03.2018 в Хлебна къща София единадесет жени – търсещи закрила, от Афганистан и Иран, настанени в районно приемателния център на ДАБ в кв. „Военна рампа“, София.

Темата на срещата бе „Коя съм аз и защо съм тук“. Фасилитаторите от хлебната къща пресъздадоха усещането за дом, увличайки жените чрез рисунките им в брашно и чрез разговорите за пролетните празници в техните страни и в България. Жените нямаха търпение да започнат месенето. Те се впуснаха с огромно желание в приготвянето на тестото, а след втасването оформиха и прецизно украсиха хлебни фигури. Ароматът на топъл, току-що изпечен хляб изпълни залата и всички заедно споделиха приготвеното.

Докато майките месеха и разговаряха, в съседната зала техните деца апликираха, рисуваха, строиха с дървени кубчета, свириха на цигулка и пиано и измислиха множество забавни игри под грижите на аниматор.

Тематичното месене за жени е част от дейностите по проект на „Съвет на жените бежанки в България“ „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“. Той е финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.