“Хлябовете на Изтока“ 2 събра повече от 25 участника

Публикувано от admin на Нед., 02/18/2018 - 20:27

В съботния следобед на 17.02.2018 г. Хлебна къща София бе изпълнена с хора. От 15:00 часа там се проведе за втори път събитие, срещащо жени-бежанки с българската общност, под мотото „Хлябовете на Изтока“.

Първото подобно общностно месене се случи на 15.09.2017 г. в рамките на КвАРТал Фестивал 2. Организатори на събитието са Съвет на жените бежанки в България и Хлебна къща София, които от 2016 г. насам провеждат редица съвместни инициативи, насочени към улесняване на адаптацията и интеграцията на бежанци и търсещи закрила в българското общество и към запознаване на местната общност с традициите и културата на бежанците. Инициативата, проведена на 17.02.2018 г., се проведе с финансовата подкрепа на немската гражданска организация „Обувки за България“.

Във второто издание на „Хлябовете на Изтока“ се включиха 13 бежанци (жени-бежанки от Сирия и Ирак със своите деца), както и 10 жени от българската общност, някои от тях със семействата си. Нисрин от Сирия показа как се прави „самбусак“, а Нур (Сирия) и семейството на Селуа (Ирак) научиха участниците как се приготвят традиционните закуски „фатаир“. Сладката рецепта „баразек“ с удивителна прецизност показа българо-сирийката Хилда.

Сред гостите на Хлебната къща бе и Michael Tierney – изпълнителен директор на американската организация „Стъпка по стъпка“, дошъл да почерпи опит от успешните практики, които двете партниращи си организации прилагат.

Присъстващите се включиха в приготвянето на тестените изделия и отбелязаха сръчността и кулинарните умения на жените – бежанки, както и на малките им помощници, а в процеса на подготовката поговориха за традиционни практики и тънкости в източната кухня. Накрая всички заедно се насладиха на продуктите на труда си.

Екипът на СЖББ благодари за невероятното преживяване на всички участници! Специални благодарности на дамите от Сирия и Ирак, които споделиха рецептите и уменията си с гостите, както и на екипа на Хлебна къща София и на дарителите от Германия, които ни се довериха и ни подкрепиха.