Хляб и приятелства замесиха за пети пореден път деца от бежанската и от местната общност

Публикувано от admin на Пон., 01/15/2018 - 11:36

Петата, последна среща от цикъла „Всички сме замесени от едно тесто“ събра на 13.01.2018 г. в Хлебна къща София двадесет и едно деца, сред които от десет от Сирия, Афганистан, Ирак и единадесет от България, а заедно с тях – и техни родители. Гости на събитието бяха представители на Harvard Kennedy School, САЩ.

Този път темата беше свързана с планетата Земя и опазването на околната среда. Това обедини рисунките в брашно, с които традиционно започва срещата. На масата се появиха земното кълбо в ръцете на дете, усмихнато слънце, което зарежда с лъчите си електрически автомобил, група деца в акция по събиране на отпадъци, хора, които засаждат цветя и дървета и още рисунки, с които малчуганите показаха отношението си към синята планета и нейното опазване. Заедно с това те демонстрираха познания за Земята, континентите и пр. С нетърпение дочакаха месенето и отново оформиха от приготвеното тесто интересни фигури, свързани с темата на срещата.

 

За финал домакините от Хлебна къща София бяха подготвили изненада. Заедно с Кет, доброволка музикант към хлебната къща, децата разучиха песничка, събрала думи на различни езици – български, английски, арабски, фарси и кюрдски, и накрая я изпяха заедно. Както обичайно, имаше и почерпка, след която децата и организаторите се разделиха с надеждата, че ще имат нови възможности да се събират и месят заедно и че приятелството им ще продължи.

 

Екипът на СЖББ благодари на всички, които допринесоха тези събития и приятелства да се случат:

  • на партньорите ни от Хлебна къща София, които с креативност и всеотдайност преведоха децата през петте събития и създадоха уютно пространство за общуване и споделяне;
  • на Представителството на ВКБООН в България, които ни се довериха и финансираха начинанието;
  • на родителите и преподавателите, които с желание и търпение подкрепиха инициативата;
  • и разбира се - на децата, които участваха и доказаха, че "всички сме замесени от едно тесто".