СЖББ благодари на дарители и партньори на събитие по повод Световния ден на бежанците

Публикувано от admin на Вт., 06/29/2017 - 11:20

По повод Световния ден на ООН на бежанците – 20 юни, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ събра представители на своите партньори и дарители, за да благодари за подкрепата в изпълнение на мисията си да подпомага интеграцията на новопризнати бежанци и търсещи закрила в България.

Председателят на СЖББ – г-жа Линда Ауанис, приветства присъстващите и с нескрито вълнение разказа за първите стъпки на сдружението, за преодолeните препятствия и за незабравими моменти от дейността, показващи силата и значението на малките жестове на подкрепа към хората, напуснали домовете в родните си страни. Тя представи статистика и факти, показващи обхвата на работата на СЖББ, дарителските кампании и основните дарители на организацията през последните години.

Специален гост на събитието бе г-н Матайс льо Рут – представител за България на Регионалното представителство на ВКБООН за Централна Европа – една от основните финансиращи организации на СЖББ. В своето обръщение г-н льо Рут обърна вниманието на присъстващите върху факта, че Световният ден на бежанците е повод да се отдаде почит към духа и смелостта на милиони бежанци по света и че трябва да бъдат търсени пресечните точки и пътищата за обединяване на усилията за справяне със ситуацията на бежанците по света.

Сред присъстващите в залата бяха хора, на които СЖББ помага в процеса на установяването им в България. Абдулмаджид Алнимер и Абдуллах Шарафли от Сирия и Мохамед Балха палестинец от Ливан, споделиха своите истории, които развълнуваха гостите. „Аз съм „счупен“ човек. Счупен, защото е много трудно да изоставиш къща и родина.“ – каза Абдулмаджид Алнимер, който от две години е в България, преподава математика тук, съпругата му работи в българска фирма, а детето му посещава българска детска градина. „Бежанец означава също и баща, оставил децата си, за да им намери по-добър живот на ново място.“ – продължи той. Неподправените думи и на тримата бяха изпълнени с благодарност към всички, които са им подали ръка и които продължават да ги подкрепят по всякакъв начин, за да бъде животът им в България достоен и спокоен.

В знак на благодарност г-жа Ауанис връчи благодарствени грамоти на дарителите и партньорите на СЖББ, сред които бяха Български червен кръст, „Мат Стар – БГ“ ЕООД, Фикосота холдинг, Каритас София, Фондация „Мисия без граници“, Сдружение „Български съвет за бежанци и мигранти“, гражданската инициатива „Хващам гората“. Специална грамота получи представителят на ВКБООН за България, г-н льо Рут, за дългогодишната подкрепа към работата на сдружението.

Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ изказва своята искрена благодарност на всички свои партньори и дарители за доверието и подкрепата в мисията ни да подпомагаме интеграцията на бежанци и търсещи закрила в България.

С Ваша помощ създаваме по-добра среда за спазване правото на хуманно и справедливо отношение и гарантиране на равни права независимо от раса, социално положение, религия, пол и националност.