Дарителска инициатива „Приятели без граници“ срещна деца – бежанци от Сирия с техни връстници от столично училище

Публикувано от admin на Вт., 06/08/2017 - 03:11

30 май 2017 бе един необичаен ден за група деца. Алямама, Яман, Мериaм, Жана и Абдулуахед – деца от сирийски бежански семейства, живеещи в град София, намериха нови приятели.

Като продължение на темата „Мигранти и бежанци“, учениците от 1.г клас от 105-то СУ „Атанас Далчев“ с класен ръководител Ели Георгиева поканиха на гости петте деца, за да се запознаят и да споделят приятни моменти в игри с тях.

Приятелството е най-важното, защото ако нямаш приятели, няма как и те да имат приятели и ако правиш добро, то ти се връща!“ – каза Алямама, а първокласничката Илияна допълни: „Научихме се да даряваме добро, преди всичко!”

Ентусизамът достигна връхната си точка, засадиха в двора на училището дърво – символ на новото им приятелство. Мястото за засаждането бе избрано от Абдулуахед, който направи първата копка и помагаше усилено.

В допълнение към открития урок учениците и техните учители подпомогнаха децата от бежанските центрове в страната със своя дарителска инициатива. От 5 до 29 май 2017 година те събираха дрехи, играчки, спортни и ученически пособия, бебешка козметика и аксесоари, адаптирано мляко, каши и пелени за децата от семейства на бежанци и търсещи закрила в България, на които Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ помага.

Това е втората подобна акция в рамките на програмата „Научи се да даряваш“ на Български дарителски форум, в която се включват учители и ученици от 105-то СУ „Атанас Далчев“ с подкрепата на родителите. В първата акция през 2016 година те участваха в кампанията на СЖББ за осигуряване на основни хигиенни продукти за бежанците.

В края на урока класният ръководител Ели Георгиева сподели: „Точно деца трябва да се заведат и при големите хора, и при политиците, за да им покажат, че всъщност всички ние сме равни. Ние сме хора. Никой не избира къде да се ражда, какво да му се случва, как да се спасява от него, какво да преживява

 

Благодарим на всички наши приятели от 1.г клас на 105-то СУ „Атанас Далчев“, на всеотдайната им класна ръководителка Ели Георгиева, на директора и останалите преподаватели, подкрепили инициативата, както и на родителите, които насърчават децата си да бъдат добротворци и ги възпитават в дух на толерантност и взаимопомощ. Благодарности и на Хермина Емирян от БДФ, която превъръща добрите идеи в реалност. Очакваме следващите си срещи!