Историята на Раед и Халида родители на близнаците Джамила и Али и малкия Нидал

elenadorfmansyriaslostgeneration5

Любовта събира Раед и Халида. Те се вричат един на друг уверени в силата на своите чувства, а съдбата ги дарява с близнаци Джамила и Али. Младото сирийско семейство не подозира за хилядите трудности, които предстоят по пътя към осигуряването на семейно  щастие под знака на грижата за бъдещето на своите деца. Принудени да напуснат и изоставят родния си дом Раед и Халида бягат от Сирия, която в този момент е разтресена и почти напълно унищожена от военни конфликти. Семейството взима решение да потърси помощ тук в България. Решението не е лесно, но е наложително, поради фактът, че Халида е в последната фаза на своята трета бременност. Най-малкият член на семейството се ражда в България. Халида и Раед дават на своето новородено момченце името Нидал. Оказва се обаче, че Нидал е роден с тежка форма на хидроцефалия. Тази неочаквана и нежелана болест връхлита семейството, но те не губят надежда за малката си рожба и веднага се обръщат към специалистите от УМБАЛСМ „Н. И. ПИРОГОВ“. Нидал претъпява множество операции, защото спецификата на заболяването го изисква, и му е поставена клапа, която да отвежда излишното количество течност от черепната кухина. Въпреки несломимия дух на двамата родители, семейство изпада в критична ситуация. Халида е денонощно в Пирогов, месеци наред, а Раед поема грижите за близнаците и дома. Без доходи и детска градина за Али и Джамила, Раед е парализиран в изпълнението на мисията си да бъде глава на семейството.

Именно в този момент Халида и Раед се обърнаха към нас за помощ. Отзовахме се веднага и предоставихме храна, памперси, дрехи, обувки и всичко необходимо, което изисква осигуряването на добра грижа за семейството. Халида получи ежедневна помощ в григжите за Нидал по време на престоя му в болницата. Тъй като до момента езиковата бариера е била пречка за родителите в обсъждане на посоките за бъдещото лечение на детето, осигурихме активен превод и консултиране с лекарския екип по детска неврохирургия за най-удачните форми на бъдещо лечение. Седмица след като започнахме да помагаме на семейството състоянието на Нидал се влоши. Оказа се, че хирургично поставената клапа е дефектна, което предизвика инфекция застрашаваща живота му. Няколко дни след това Нидал бе преместен в реанимация, борейки се с тежка белодробна недостатъчност. Следват мигове изпълнени със страх, несигурност и тъга, но благодарение на психологическата подкрепа, която оказахме на родителите кризата в семейството беше стабилизирана. За щастие лекарският екип овладя критичната ситуация и животът на Нидал бе спасен, а лечението успешно продължено.

В следващите месеци активно подкрепяхме Халида и Раед, както в грижата за децата, така и по отношение на планирането на семейното им бъдеще. Али и Джамила опознаха малкото си братче и заедно със своите мама и татко отново заживяха в атмосфера на любов и семейно щастие.

Водещ социален работник по случая: Магдалена Бахудейла