Иракски жени правиха българска баница и арабски сладки в Хлебна къща София

20180710_women_Vra (24)

По време на заниманието под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“, проведено на 10 юли 2018 г., жени от Ирак – търсещи закрила и настанени в момента в РПЦ София – Враждебна, прекараха два часа в уютното пространство на Хлебна къща София.

Този път домакините предоставиха на жените възможност да правят нещо по-различно. Те приготвиха тесто за традиционни арабски сладки с пълнеж от фурмова паста и сусам и заедно навиха баница с къпани кори. Докато работеха и изчакваха опичането, жените споделиха любимите рецепти на семействата си и кулинарни тънкости при приготвянето им. Децата също не скучаха – те рисуваха и помагаха в приготвянето на печивата.

Срещата е част от проекта на „Съвет на жените бежанки в България“ „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“, финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.

Следващата седмица гости на хлебната къща ще бъдат деца от семейства на търсещи закрила от РПЦ София – Враждебна.

СНИМКИ