Иракски деца гостуваха в Хлебна къща София по проект на СЖББ

20180724_OK_children (8)

Единадесет деца от Ирак от семейства на търсещи закрила, настанени в РПЦ София – Овча купел, прекараха предиобеда на 24 юли в уютната атмосфера на Хлебна къща София.

Там те, с помощта на домакините, майките си и социалните медиатори на СЖББ, нарисуваха в брашно мечтите си за дом и домашен уют. „Мечтая си един ден да се върна в моята страна и  да имам просторна къща, където да живея с цялото си семейство, а в двора да отглеждаме заедно зеленчуци и плодове.“ – сподели една от младите жени. Всяко от децата – повечето от многодетни семейства, бе предвидило в мечтаната къща стаи за братята и сестрите си. В рисунките край домовете имаше цветя, плодни дръвчета, в небето летяха птици, а в дворчетата наред с децата играеха домашни любимци.20180724_OK_children (49)

Заниманието продължи със замесване на тесто за сладки, от което след това децата изрязаха различни фигурки. Докато траеше печенето, те порисуваха с тебешири на тротоара. Резултатът от задружната работа беше „планина“ от ароматни сладки с портокалови корички, които всички споделиха.

СНИМКИ

Срещата е част от проекта на „Съвет на жените бежанки в България“ „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“, финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.

info