Над 200 деца от бежански семейства получиха подаръци за 1-ви юни от СЖББ

Публикувано от admin на Съб., 06/02/2018 - 12:56

За 1-ви юни – празникът на всички деца по света, в град София, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ (СЖББ) зарадва децата от семейства на бежанци и търсещи закрила у нас с подаръци и различни забавления.

В трите центъра на Държавната агенция за бежанците при МС в столицата – в кв. Овча купел, кв. Военна рампа и кв. Враждебна, слънчевият ден беше изпълнен с много глъчка и усмивки.

Екипите на СЖББ участваха в организацията на празник за момичетата и момчетата, включващ спортни игри на открито и конкурс за рисунка на тема „Това, което ме усмихва“. Децата твориха с тебешири на асфалт или с пастели на бели листа. Въображението им създаде пъстри картини на слънце, дъга, море и лодки, цветя и дървета, спретнати къщички и дворчета с приветливи стопани, любими животни, семейства, приятели, игри – всичко, което ги радва, дава им сигурност и изпълва мечтите им. Трудно бе на журито да излъчи най-добрите и за всички малки художници имаше награди.

Емоциите на по-големите момчета и младежи се развихриха във футболни мачове, но правилата на добрата игра бяха спазени и противниковите отбори се разделиха с приятелски ръкостискания.

Беше предоставена и трибуна за изява на танцовите и певчески умения на децата.  Част от тях демонстрираха талант в традиционни за Близкия изток танци, а други пяха песни на арабски и на български език.

И малки, и големи получиха торбички с любими лакомства и топки, с пожелание да продължават да играят, да не спират да се усмихват и да не се отказват никога от мечтите си.

Освен пребиваващите в центровете около 140 деца, подаръци получават и повече от 120 деца със статут, живеещи на различни адреси в град София, които СЖББ подпомага в процеса на тяхната адаптация и интеграция в България.

СНИМКИ: Лилия Йотова, Александър Михайлов, Николай Дойчинов

Инициативата на СЖББ за Международния ден на детето се осъществява в рамките на проект SAVESpeak Out Against Violence“, подкрепен от Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ. Проектът е с продължителност пет месеца (1 април – 31 август 2018) и е насочен към повишаване на осведомеността и разбирането за насилие, основано на пола, сред бежанци и търсещи закрила в България, с фокус върху уязвимите групи – деца и млади хора.

Целите, които УНИЦЕФ и СЖББ си поставят с този проект, са:

  • повишаване на информираността на бежанците и търсещите закрила относно насилието, основано на пола, техните права в приемащото общество и социалните норми в България;
  • подобряване на познанията на бежанците и търсещите закрила за видовете и степените на насилие, основано на пола и неговите последствия;
  • осигуряване на информация и директна подкрепа за достъп до наличните доставчици на услуги за противодействие на насилието, основано на пола.