Бежанците и мигрантите са изправени пред нови предизвикателства в България по време на COVID-19

Публикувано от Dessi на Вт., 09/01/2020 - 11:59

Eкипът на Съвета на жените бежанки в България (СЖББ) остана на предна линия, за да облекчи въздействието от здравната криза върху децата бежанци и мигранти

Децата бежанци и мигранти, които така или иначе са уязвими, бяха изправени пред редица предизвикателства заради извънредната ситуация, предизвикана от COVID-19. - стрес и несигурност, ограничения в придвижването, трудности при получаване на основни хигиенни продукти и лекарства, както и затруднен достъп до услуги, включително здравна помощ и психо-социална подкрепа. По време на изолацията загубата на работа, доходи и подслон вложиха ситуацията, като това повиши и риска по отношение на инфекции, както и на насилие, основано на пола.

Отдаденият екип от социални работници и културни медиатори на Съвета на жените бежанки в България (СЖББ) остана на първа линия, за да облекчи въздействието на пандемията върху децата бежанци и мигранти. С подкрепата на УНИЦЕФ и в рамките на проект „Здраве за децата бежанци и мигранти“ (RM Child-Health) за укрепване на здравето на уязвимите деца бежанци и мигранти“, финансиран от здравната програма на Европейския съюз (2014-2020), тези професионалисти продължават да предоставят необходимата подкрепа. 

“От началото на пандемията с подкрепата на УНИЦЕФ раздадохме множество хигиенни материали, за да помогнем на децата бежанци и мигранти“, казва Бойко Ценков, социален работник в СЖББ.

“Съпругът ми загуби работата си по време на пандемията и стана по-напрегнат и нервен. Средствата ни едва покриват основните ни хранителни и здравословни нужди”, споделя Джамила*, която идва от Афганистан. 

y

“Съпругът ми напусна семейството точно преди извънредното положение, сега съм сама”, обяснява Алия* от Ирак. 

3

“Трябва да разчитаме на дарения и редовно да посещаваме центрове за раздаване на хуманитарна помощ, за да получаваме дрехи, маски за лице и други материали”, казва Рашида*, която е от Палестина.

4

 За да посрещне нарастващото търсене на хуманитарна помощ, включително хигиенни материали и храна, Съветът на жените бежанки в България (СЖББ) отвори нов пункт за съхранение на материали.

5

Доброволци помогнаха за почистването и оборудването на пространството, доставката и организацията на дарените вещи.

6

Като използва буса на СЖББ, наречен „Белият лебед“, екипът на СЖББ транспортира дарените вещи, регистрира ги и ги организира.

F

89

“Няма много места, откъдето да се снабдим с достатъчно медицински маски и хигиенни материали, както и дрехи и други основни вещи”, допълва Халид* от Сирия.

 

“Спазваме всички здравни мерки, свързани с COVID 19, и съветваме бежанците и децата на различни езици да спазват правилата за физическа дистанция и хигиена”, обяснява Билал Башир, културен медиатор в СЖББ.

“Не говоря добре езика и трябва да търся медиатори, които да ми помогнат да разбера новите здравни разпоредби и изисквания”, споделя Хасана*, която идва от Иран. 

10

Печатни материали на различни езици – български, арабски, фарси, както и Фейсбук група спомагат за прилагането на националните здравни политики и повишават здравната грамотност сред децата бежанци и мигранти.

*Имената са променени, за да бъде запазена анонимността на лицата.

11

Фотоесето може да видите и на сайта на УНИЦЕФ България: тук