„Домът, за който си мечтая“

20180717 (28)

На мечтания дом беше посветена срещата на деца от семейства на търсещи закрила, под мотото „Като у дома – месим, споделяме, играем“.

Осем деца от Сирия и Ирак, настанени в РПЦ София – Враждебна, се включиха в заниманието, организирано от СЖББ на 17.07.2018 г. в Хлебна Къща София по проект „Психосоциални дейности с жени и деца, бежанци и търсещи закрила, настанени в районно-приемателните центрове на Държавна агенция за бежанците в гр. София“, финансиран от Международна организация по миграция (IOM) и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейската Комисия.

20180717 (14)Върху тънкия слой брашно, посипан по масата, децата нарисуваха дома, за който си мечтаят. „Искам моята къща да бъде на брега на морето, да има зеленина, да имам кола и куче, а в къщата да живее цялото ми семейство.“ – разказа едно от момчетата, превеждайки останалите през рисунката си.  Картините на най-малките участници – на 3 и 5 години, бяха изпълнени с цветя, слънца и сърчица – символи на обичта, която да обитава домовете им. Майките също се включиха и споделиха мечтите си. Последва подготовка на тесто за ароматни сладки с лимонови корички. Децата много се забавляваха, изрязвайки различни фигурки от разточеното тесто, а когато сладките станаха готови, с радост ги споделиха с всички присъстващи.

СНИМКИ

Следващата седмица предстоят последните две занимания в рамките на проекта, на които търсещи закрила жени и деца, настанени в РПЦ София – Овча купел ще имат възможност да общуват, да споделят и да изявяват кулинарни умения.