Жени от Афганистан месиха хляб в Хлебна къща – фурна Надежко

Публикувано от admin на Вт., 06/29/2017 - 11:03

Незабравимо ухание на прясно изпечен хляб, красиви форми, неустоим вкус и споделени емоционални моменти на топло общуване – с това ще остане днешната среща в съзнанието на всички, които бяха част от работилничката за месене в Хлебна къща – фурна Надежко.

Там на 13 юни гостуваха десет жени от Афганистан. Напуснали домовете си заради тежкото положение там, изминали хиляди километри, те продължават да пазят в себе си надеждата за уютен дом, а хлябът и неговото приготвяне са неизменна част от жадуваната домашна атмосфера.

Жени – бежанки гостуват на хлебната къща за пореден път. През октомври 2016 година жени от Афганистан и Иран участваха в Bread Bake for Peace Day и заедно месиха хляб и направиха техни традиционни сладкиши.

Срещата на 13 юни също имаше тема – тя бе посветена на връзката между книгите и хляба. Събитието стартира с рисуване в брашно по темата, като всяка от жените рисува върху масата, поръсена с брашно, мотиви от любима книга и разказа за нея. Всички заедно замесиха тестото, прибавяйки постепенно продуктите, а домакините превърнаха процеса в приказка, обвързвайки добавянето на всяка съставка с определен метафоричен образ. Афганистанките и дамите от хлебната къща направиха традиционен български квасен хляб. След замесването на тестото с много старание и въображение те оформиха фигурите и с нетърпение чакаха опичането на хляба.

И всичко приготвено бе много вкусно!

Благодарим на приятелите ни от мрежа Хлебни къщи и Хлебна къща – фурна Надежко за прекрасното преживяване!