Стартира първата инициатива „Месец на бежанците“, представяща културата на бежанците и мигрантите в България

Публикувано от admin на Вт., 10/10/2017 - 11:28

Първата инициатива „Месец на бежанците“ се провежда от 1-ви до 31-ви октомври в пространството за социални иновации A Hub. В рамките на месеца се организират събития, представящи културата и идентичността на бежанците и мигрантите в България, както и дискусии по теми, свързани с предизвикателствата, пред които са изправени те.

„Нашата цел е да достигнем до възможно най-широк кръг от хора: предвидили сме събития за НПО сектора, за семейства, за  програмисти и предприемачи, които да измислят иновативни решения на проблемите на бежанците” – сподля Ива Гумнишка, директор на социалния старт-ъп HITL. "Много се радваме, че Представителството на Европейската Комисия в България реши да стане съорганизатор на инициативата и да ни подкрепи, защото за нас е изключително важно да съберем общността, организациите и институциите заедно за решаването на социални проблеми.“

На 11-ти октомври в A Hub ще се проведе първото събитие – междукултурна вечер, посветена на Сирия, на която бежанци ще приготвят традиционни ястия и ще разкажат за страната си. През целия месец пространството на A Hub ще бъде украсено със снимки от четири различни изложби, представящи истории на бежанци от различни държави. Повече за програмата може да научите тук.

Инициативата ще включва още арт работилница, прожекция на филм, сесия за дизайн мислене, хакатон за социални иновации и други. Участници в „Месец на бежанците“ ще бъдат неправителствени организации, социални медиатори, както и мигранти и бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан и други държави.

Организатори са Представителството на Европейската Комисия в България, A Hub, HITL, Български Червен Кръст, Каритас София, Съвет на жените бежанки в България, Красивите лица на Сирия. Сред партньорите на инициативата са Проект “Бежанци”, СиВиЕс България, Върховен комисариат на ООН за бежанците, Международна Организация по Миграция.