01 Февуари 2016 бе организиранa пресконференция, в сградата БТА, на която сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, фондация „Каритас-България“, БЧК и Център „Надя“ представиха съвместния им проект в подкрепа на търсещите международна закрила в България.

DSC05589

Днес, 01 Февуари 2016 бе организиранa пресконференция, в сградата Българската Телеграфена Ангенция, на която сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, фондация „Каритас-България“, Български Червен Кръст и Център „Надя“ представиха съвместния им проект в подкрепа на търсещите международна закрила в България. Проекта „Подпомагане процеса на първоначална адаптация на търсещи международна закрила чрез социална медиация, образователни дейности и психологическа помощ, и правно консултиране” стартира от Януари 2016 и ще бъде продължи 9 месеца, до Септември 2016.
Основната цел на проекта е да бъдат предоставени комплекс от услуги, които да улеснят и насърчат първоначалната социална и културна адаптация на търсещите закрила в приемащото ги общество. В рамките на проекта са предвидени курсове по български език (за начинаещи), предоставяне на социална медиация и консултиране, с които да се улесни достъпа на търсещите закрила до здравни и други административни институции, за целта в проекта е предвидено, дабъдат назначени 10 социални работника, предоставяне на психологическа помощ и емоционална подкрепа за подобряване на психичното здраве на търсещите международна закрила.
Репортажи от пресконферецията, както и повече за проекта можете да научите на линковете публикувани тук:

Видео-репортаж от Пресконференцията